try another color:
try another fontsize: 60% 70% 80% 90%
www.apaklub.hu
A jó(ságos) Apák Virtuális Klubja.
Minden férfinak lehet gyereke, de Apa csak a különlegesekből lesz!
Az embernek számtalan gyereke lehet, de Apja csak egy van!
(SzeFe)

Tisztelt Látogató! Figyelem! KETTŐ Fontos közlemény!

Az ApaKlub-ot működtető Auriga Centrum Tagság (az évek során fémjelként, minőségjelzőként használt Auriga értékrend egyedüli őrzője) határozottan elhatárolódik és semmiféle közösséget nem vállal az Auriga nevet bitorló, (leírt és írásba nem foglalt saját) céljaik elérése érdekében törvénysértő cselekedetek elkövetésére is hajlandó tömegsport klubbal!

ACT-Auriga Centrum Tagság

A fiatalok egészséges testi-lelki fejlődésének elősegítése, a hagyományos emberi értékrend őrzésének megvalósítása érdekében a továbbiakban forduljon az ACT-hoz.

!!!!!

ÚjApaKlub
Hosszas megfontolást eredményeként arra a megállapításra jutottunk, hogy az ApaKlub által megvalósított és képviselt értékrend, mentalitás nem lehet releváns a széles (nép)tömeg(ek) számára; egy viszonylag vékony réteg, közösség kedvéért viszont nem érdemes folyamatosan naprakész közösségi oldalt üzemeltetni, mert annak karbantartása más fontos dolgoktól vonja el a figyelmet és az energiát.
Ennek a felismerésnek következményeként az ApaKlub-ot a továbbiakban (átmenetileg) „személyes formában” fogjuk üzemeltetni.
A programokkal kapcsolatos információkért, személyes tanácsadásért, a kapcsolatfelvétel érdekében keressen bennünket a:

szefe-qukac-apaklub-pont-hu mailcímen.

ACT ajándéknaptár



A naptár innen szabadon letölthető és kinyomtatható A4-es méretűre.

Ha nagy leszek, vasutas leszek!


A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága mozdonygrafika megtervezésére hívja a 2003. január 1. és 2007. október 5. között született, Magyarországon élő gyermekeket. A győztes pályamű felhasználásával készített grafika a vállalatcsoport egyik mozdonyát díszíti majd matrica formájában. A pályázat célja a vasúti közlekedés népszerűsítése, valamint a MÁV-csoport társadalmi felelősségvállalási szerepének erősítése.

VasútMánia

Nyílt nap a Gyermekvasút járműtelepén

Október 10-én a hűvösvölgyi végállomáson az érdeklődők megismerkedhetnek a Gyermekvasút mozdonyainak és kocsijainak otthonával, az 1951-ben átadott Vontatási teleppel. A díjmentesen látogatható rendezvény 10 és 17 óra között várja a látogatókat.

Közlekedik a család közlekedésbiztonsági vetélkedő


Az ACT lassan évtizedek óta fontosnak tartja a fiatalok közlekedésismereteinek fejlesztését is. Ennek érdekében kifejezetten kisiskolások számára korábban elkezdte egy tematikus oktatóanyag összeállítását.
Most örömmel ad hírt az alábbi lehetőségről:

Közlekedésbiztonsági vetélkedő családoknak: a győztes autót nyerhet!

Ismét Vörössipkás Túra

2015. március 7. (szombat)

A teljes útvonal és a korábbi túrák megtalálhatók itt:
http://www.szefe.info/szefe/program/vorossipkas/index.htm

A túra helyszínének megközelítéséhez Szolnokról 7.31-kor indul vonat (Kecskemét felé).

Várható program

-Indulás szombaton 8.oo Tiszajenő Alsó állomástól
-Damjanich csapatainak nyomán Szolnokig, (közben emlékhelyek fölkeresése)
Fontos az időjárásnak megfelelő öltözet, (különös tekintettel a sarat álló lábbelire), szükséges mennyiségű élelem és folyadék.
-Látogatás a szolnoki Indóház épületében

Egyfajta Apa-minta...

Ez a film nem kimondotan az apaságról szól, azonban van benne néhány mintaként szolgáló részlet...

Permakultúra program indítása



Az elmúlt évhez hasonlóan, ( http://www.szefe.info/szefe/program/permakultura/index.htm ) az ACT szervezésében, a februári csütörtökökön ismét lesznek permakultúrás foglalkozások.
Érdeklődni és jelentkezni a ~szefe'qukac'szefe'pont'info~ mailcímen lehet.

Miért is van egy leánynak szüksége Apára? (24.)


EGY LEÁNYNAK SZÜKSÉGE VAN APÁRA...

Summerhill - Az Auriga Módszerhez hasonlatos angliai kezdeményezés

Mint a legtöbb dologra, erre is mások hívták föl a figyelmemet:

Az első percekben még azt hittem, hogy ez is valami „megszokott szappanoperai” téma lesz, ezért elég kényszeredetten próbáltam a figyelmemet a film irányába fókuszálni. Aztán hamarosan kiderült, hogy itt többről van szó mint holmi hatásvadász „szappanoperáról”, sőt kisvártatva az is nyilvánvalóvá vált számomra, hogy sok tekintetben erről szól az Auriga Módszer és a hozzá kapcsolódó gyermektáborok mentalitása is. Mitöbb, kísértetiesen hasonló tapasztalatokat szereztem én magam is a szülők és a hivatalnokok akadályozó természetének tekintetében.

Egyetlen dolog van amiért érdemes megszületni...,

...(sőt a természet is kizárólag ezért hozott létre bennünket); APÁNAK lenni (semmi másért nem vagyunk a világon)!

Ezen az oldalon egy olyan virtuális klubot indítottunk el,
-ami elősegíti, hogy JÓ APÁVÁ válhass;
-ahol másoknak is nyilvánvalóvá válhat miért fontos (és a mai világunkban egyre szükségszerűbb) hangsúlyozni az APASZEREP fontosságát;
-ahol Te is alkotó módon hozzájárulhatsz ehhez a "mozgalomhoz", amit APAságnak neveznek.

Ez az oldal nem csak a jó APÁKnak szól, hanem azoknak is, akik azt hiszik, hogy egy apa olyan mint a játékszoba egyik eldobható darabja.
(Higgyék el az ilyen sorsra jutott apa nagyon rosszul jár, de nem ő jár a legrosszabbul...)

* * * * *

Tisztelt Érdeklődő!

Ugye szeretne Ön is jó APA lenni?
Vagy már annak is érzi magát, esetleg valóban az is!
Talán feleségként, gyerekként "éli meg" az APAságot!
Elképzelhető, hogy a napi munkája során sorsokat dönt el hogyan vélekedik az APAságról!

Akárhogy is van, Önt vagy érdekli, vagy érinti ez a téma...
...hiszen most ezeket a sorokat olvassa!

Egy biztos, jó APÁK nélkül nem lenne olyan a világunk, amilyen...,
... az APÁK szerepének helyes megítélése esetén nem lenne olyan a világunk, amilyen!
Ha jobban belegondol ebbe a témába, hamarosan rájöhet, hogy ez a világ nagy sorskérdéseinek egyike; méltatlanul mostohán kezelt, félremagyarázott egyike...,
... pedig ennek a témának a boncolgatása az érzelmi vetületen túl, markáns gazdasági, szociológiai, társadalmi és egyéb olyan síkot tár föl, amik sorsszerűen meghatározzák az emberiség jövőjét életminőségét.

Ennek közös együttgondolásához csatlakozhat most Ön is.

Szekeres Ferenc ACT ügyvezetője

* * * * *

Kisebb-nagyobb megszakításokkal közel 20 éve foglalkozok gyerekekkel. Úgy értem, nem csak, mint APA (úgy már közel 25 éve), hanem mások gyerekeivel (sporttáborok, túrák, rendezvények, speciális, elsősorban vízi ismeretek oktatása, Kölyök Program, stb.), de mindig igyekeztem a rám bízott gyerekekhez az apjukként viszonyulni.
Amit közösen csináltunk, azt általában nagyon élvezték (persze egy heterogén csoportban mindig vannak anomáliák, de ezek kezelhetők, megfelelő odafigyeléssel), szívesen vettek részt a tevékenységekben, örömmel fedezték föl saját képességeiket.

A probléma, ha előfordult, az mindig a szülővel volt, aki mindenkinél, még a saját gyerekénél is jobban tudta, mire van szüksége a gyereknek. Az, hogy egy szülő tudja, (van elképzelése) mire van szüksége a gyerekének, az nagyon helyes és bizonyos esetben (mint egy gyerekprogram vezetője) kötelességem is ezek után érdeklődni (pl. bizonyos betegségek megléte, gyógyszer szedése, érzékenység bizonyos dolgokra, stb.), de azt már kételkedéssel fogadom, hogy bárki is jobban tudná a másiknál, hogy a másik (adott esetben a gyerek) milyen körülmények között érzi magát a legjobban, mi esik jól neki egy adott pillanatban, szituációban.

Sok olyan esettel találkoztam már, amikor a szülő a gyerekénél is jobban akarta tudni, mi jó annak a gyereknek. Ha ilyenkor elmondom neki a fönti véleményemet, fölajánlom neki, hogy legyen jelen egy foglalkozáson és győződjön meg személyesen miről is van szó, nos..., ha ezek után nem él a fölajánlott lehetőséggel, de nem is jut el a tudatáig a szavaim értelme..., hát ezek után tehetetlen vagyok, semmi lehetőségem az ilyen szülő, gyerekre nézve káros magatartásának megakadályozására.
Tényleg nagyon sajnálom az olyan gyerekeket, akiket a meglévő lehetőségek és a jókedvük ellenére a saját szüleik akadályoznak meg képességeik kibontakoztatásában.

* * * * *
... nincs különösebb hatása, ha az ember kiáll a pódiumra, és a kábítószer-fogyasztás ártalmairól „prédikál”... Azt hiszem, több kárt okozunk, mint amennyit segítünk, ha a problémát megtiszteljük azzal, hogy állandóan arról szónokolunk, mi a baj… Nevelésre van szükség, és arra, hogy pozitív alternatívát tudjunk ajánlani nekik a szintetikusan előidézett fenséges érzésekre…

Körülbelül 10 éve magam is fölismertem ezt az „elvet”. Nagyon elégedett voltam magammal, hogy ilyesmikre rá tudok jönni, ezért büszkén kerestem föl segítségkérés céljából az egyik „illetékes” (pszichológus) szakembert ennek az elvnek a népszerűsítésére. Bár tanulságos lenne részletesen leírni a történetet, itt most mégis csak a végeredményt közlöm: teljesen elzárkózott bármiféle partnerségtől.
Idővel drogellenes kampányok jöttek, mentek, sőt még az iskolai tananyagba is beépült egyfajta tematika a probléma „kezelésére” (jól ki is buktam tőle, amikor tudatosult bennem mit találtak ki „nagyjaink”), a probléma azonban megmaradt, sőt…, mint ahogyan az én elvemet is csak kevesen vallják magukénak. Ez persze minősítheti az elvet is, de mást is…
Úgy gondolom itt, ebben a „klub”-ban azok is eredményesen tudnak tevékenykedni, informálódni, akik jobban bíznak a hivatalos elvtől eltérő (egy bizonyos) hozzáállás hatékonyságában.

* * * * *

Egy megható apatörténet...

Indításhoz Katt a képre!

Az oldal teljes tartalmának eléréséhez kérlek regisztrált fölhasználóként lépj be!

* * * * *

Kosztolányi Dezső: Az apa

Mily gyorsan távolodsz a nagy időben
tőlem, fiam.
Már idegesen kelsz föl az ebédtől,
eltűnsz, szaladsz.
Újságot olvasol, amikor beszélek,
kurtán felelsz.
Barátaiddal vagy. Üres a szobád.
Üres a lelkem.
Nem látod arcomon botor szerelmem.
Nem veszel észre.
Csikorgó hangom iszonyú tenéked.
Nehéz a kezem.
Anyád lett megint egyetlen barátnőm.
Véle beszélek.
Halkan említem hancúzó korunkat.
Hogy meg ne halljad.
Így hagytam el egykor én is apámat.
Ő is így ment el.
Nehéz sóhajjal, büszkén, átkozottan,
vissza se nézve.
Ó e magány a régihez hasonló,
mikor még nem éltél.
A reggelek hamut szórnak fejemre,
szürkék a delek.
Este a kertben nézem az eget,
a fákat, a lombot,
s kérdem magamtól, miért nem érti
gyümölcs a törzset?

* * * * *

„Olvass, de ne azért, hogy legyen mit cáfolnod és tagadnod,
sem azért, hogy legyen mit elhinned és magadénak vallanod,
sem pedig azért, hogy legyen miről beszélned és társalognod,
hanem hogy legyen mit fontolóra venned és elmédben forgatnod.”
(Bacon)

***


ApaNap

***


A Szolnok TV Elix-Ír műsorának első harmadában (április 7-ei adás) beszélgetés az ApaKlub-ról.

***

Tartalom átvétel