try another color:
try another fontsize: 60% 70% 80% 90%
www.apaklub.hu
A jó(ságos) Apák Virtuális Klubja.

Summerhill - Az Auriga Módszerhez hasonlatos angliai kezdeményezés

Mint a legtöbb dologra, erre is mások hívták föl a figyelmemet:

Az első percekben még azt hittem, hogy ez is valami „megszokott szappanoperai” téma lesz, ezért elég kényszeredetten próbáltam a figyelmemet a film irányába fókuszálni. Aztán hamarosan kiderült, hogy itt többről van szó mint holmi hatásvadász „szappanoperáról”, sőt kisvártatva az is nyilvánvalóvá vált számomra, hogy sok tekintetben erről szól az Auriga Módszer és a hozzá kapcsolódó gyermektáborok mentalitása is. Mitöbb, kísértetiesen hasonló tapasztalatokat szereztem én magam is a szülők és a hivatalnokok akadályozó természetének tekintetében.

A legfőbb különbség az, hogy az Auriga Módszer intézményesítésére tett kísérletek ez idáig nem jártak eredménnyel. A módszer váza létezik, vannak eredmények, referenciák is, léteznek olyan pedagógusok, akik nagyon jól értik/érzik a módszer lényegét és a filmtől eltérően még a meglévő (éppen aktuálisnak mondott) nemzeti tantervbe is hatékonyan bele tudnák integrálni, csak éppen a költségek finanszírozója hiányzott/hiányzik mind a mai napig. Néhány intézmény, politikus, megfelelő tőkeerős vállalkozó ismeri ugyan a dolog lényegét, azonban ezek vagy érdektelenek, vagy az élet más területén nagyobb tekintélyre/elismerésre, tiszteletre, számítanak ezért figyelmüket nem ebbe az irányba fordítják; engem pedig személy szerint nem hajt a becsvágy, nem fogom kezem-lában összetörni a módszer mindenáron történő terjesztésével. (Meg)csinálom az általam elérhető körben, tisztességes módon közzéteszem, másokkal megismertetem és elérhetővé teszem, (ha őszinte érdeklődést tapasztalok), nem titkolom, nem tartom meg magamnak, a többi nem az én dolgom.

A summerhilli iskolával kapcsolatban néhány dolgot megtudhatsz itt: http://www.demokratikusneveles.hu/index.php/demokratikus-neveles/demokra... , a "10 dolog, amit tudnod kell, ha Summerhillben akarsz tanítani" írásból.

Az Auriga Módszerről, meg itt: http://apaklub.hu/apaklub/node/30